Biodiversité des huiles d'olive vierges tunisiennes : valorisation à travers une démarche de qualité (Tunolival)

by Sonda Laroussi-Mezghani

Doctoral thesis in Chimie

Under the supervision of Jacques Artaud and Mohamed Hammami.

defended on 30-12-2015

in Aix-Marseille and the jointly supervising institution l'Institut National des Sciences Appliquées et de Technologie (Tunisie) , under the authority of Ecole Doctorale Sciences Chimiques (Marseille) , in a partnership with Institut de l'Olivier (Institut) and Laboratoire d'Instrumentation et Sciences Analytiques (LISA) (laboratoire) .

Thesis committee President: Mohamed Gargouri.

Thesis committee members: Nozha Grati-Kamoun, Sévastianos Roussos, Josiane Molinet.

Examiners: Mohamed Ali Bouaziz, Valérie Tomao.

  • Alternative Title

    Biodiversity of tunisian virgin olive oils : valorization through quality approach (Tunolival)


  • Abstract

    In order to valorize the Tunisian olive oil production, eight autochthonous oil varieties (Chemchali, Chemlali Sfax, Chemlali Zarzis, Chétoui, Oueslati, Sayali, Zalmati and Zarrazi) were characterized by chromatographic and vibrational spectroscopy approaches. Fatty acid, squalene and near infrared spectra were analyzed in 516 samples which were used to create the data bank. Four origin varietal authentication tools were established using statistic and chemometric fatty acid treatment, NIR Spectra and olive oil minor fraction (minor fatty acids, squalene, totals phenols and α, β and γ-tocopherols).


  • Abstract

    Dans un objectif de valorisation des huiles d’olive tunisiennes, les huiles de huit variétés autochtones : Chemchali, Chemlali Sfax, Chemlali Zarzis, Chétoui, Oueslati, Sayali, Zalmati et Zarrazi ont été étudiées et caractérisées par des techniques spectroscopique et chromatographique en tenant compte de leurs composés mineurs (acides gras mineurs, squalène, phénols totaux et α-, β- et γ-tocophérols). Une banque de données à été créé à partir des analyses de la composition en acides gras et des spectres proche infrarouge de 516 échantillons d’huiles d’olive vierges. Quatre outils d’authentification de l’origine variétale, basés sur l’utilisation des approches statistiques et chimiométriques associées aux données chromatographiques et spectrales, ont été élaborés.


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