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Thèse Année : 2017

Essays in Empirical Economics on the Determination of Wine Prices

Essais d'Economie Empirique sur la Formation des Prix du Vin

Résumé

The price dispersion and the variety of products on the wine market has attracted an increasing interest from the economists community. On the other end, the agents of this market require new economic tools to understand the recent evolutions, such as the multiplication of influential experts and the accelerating integration of the wine regions in the global economy. This dissertation aligns the interests of economists and wine professionals by developing new methods for the study and the impact measurement of wine prices determinants. Each of the four chapters constituting this thesis introduces a specific methodological innovation and illustrates its benefits with an empirical application using novel data on the Bordeaux wine market. The first chapter builds on weather data to identify the subjective component of tasting grades and assess the influence of experts on retail prices. The second chapter proposes a scaling method to compare quality scores among different sources. The third chapter estimates the causal impact of the obtention of a medal at wine competitions on the prices paid to producers. The fourth and last chapter assembles a comprehensive database on macro-level determinants of the fluctuations of the Bordeaux wine market to build an operational forecasting model of the average prices by protected appellation of origin.
La vaste dispersion des prix et la grande variété des produits sur le marché du vin suscite un intérêt grandissant au sein de la communauté des économistes. Justement, les acteurs de ce marché sont en demande de nouveaux outils économiques pour comprendre les mutations récentes, dont la multiplication des experts influents et l'accélération de l'intégration des régions vinicoles à l'économie mondiale. Cette thèse se place au croisement des intérêts des économistes et des professionnels du vin en développant de nouvelles méthodes statistiques pour l'étude et la mesure de l'influences des déterminants des prix du vin. Chacun des quatre chapitres qui la compose propose une innovation méthodologique dont l'intérêt est illustré par une application empirique sur des données originales du marché des vins de Bordeaux. Le premier chapitre s'appuie sur des données météorologiques pour isoler la composante subjective des notes de dégustation et évaluer l'influence des critiques sur les prix de détail. Le deuxième chapitre introduit une méthode d'échelonnage pour comparer les scores de qualité estimés par plusieurs sources. Le troisième chapitre estime l'impact des médailles obtenues aux concours vinicoles sur les prix payés aux producteurs. Le quatrième et dernier chapitre compile une base de données exhaustive sur les déterminants macroéconomiques des fluctuations du marché Bordelais pour établir un modèle opérationnel de prévision des cours des vins par appellation d'origine contrôlée.
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Origine : Version validée par le jury (STAR)

Dates et versions

tel-01701831 , version 1 (06-02-2018)

Identifiants

  • HAL Id : tel-01701831 , version 1

Citer

Emmanuel Paroissien. Essays in Empirical Economics on the Determination of Wine Prices. Economics and Finance. Université de Bordeaux, 2017. English. ⟨NNT : 2017BORD0839⟩. ⟨tel-01701831⟩

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